Menu
Vandaag geopend in Geleen 09:00 tot 17:00 uur.
Vandaag geopend in Beek 09:00 tot 17:00 uur.
Oplossingen voor

Quartz horloge

De komst van het Quartz uurwerk in de jaren zeventig van de vorige eeuw veroorzaakte een revolutionaire omwenteling in de geschiedenis van het horloge. In 1969 bracht Seiko als eerste een quartz uurwerk op de markt. Een uurwerk dat niet meer op een veer loopt, zoals alle mechanische horloges tot dan toe, maar op elektriciteit.

 

QUARTZ: ACCURAAT IN TIJDSAANDUIDING

Het grote voordeel van quartz is accuratesse in tijdsaanduiding. Het principe is als volgt. De IC (microchip) voert de elektriciteit vanuit de batterij naar het quartz kristal. Het kristal gaat zeer snel trillen en stuurt vervolgens via de IC een nauwkeurig signaal uit naar het tijdsmechanisme via de IC. De afwijking van horloges met een quartz uurwerk bedraagt plus minus slechts 15 seconden per maand.

 

Quartzhorloges worden gevoed door een batterij. Deze batterij stuurt elektronische impulsen door een synthetisch kristal en zorgt ervoor dat er één beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk. Quartzhorloges geven de tijd met sublieme precisie weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort horloge, één tot vijf jaar mee.

 

Normaliter heeft magnetisme geen invloed op de werking van digitale quartz horloges. Het kan echter wel effect hebben op analoge quartz horloges, daar die voorzien zijn van een stappenmotor, die de wijzers verzet. Een sterk magnetisch veld hindert het goed functioneren van de stappenmotor.
Onder invloed van een sterk magnetisch veld kunnen analoge horloges voor of achter gaan lopen, of zelfs stil blijven staan. Dit lijkt erger dan het is. Zodra het magnetische veld weg is, werkt het horloge weer normaal. U moet dan alleen nog even de juiste tijd instellen.

 

ONS ADVIES

Zorg ervoor dat uw horloge niet te dicht in de buurt komt van medische apparatuur, elektrische boormachines en dergelijke. Elektrische mixers en een groot aantal andere elektrische apparaten kunnen eveneens een magnetisch veld hebben dat sterk genoeg is om het normaal functioneren van het horloge te verstoren.