Menu
Vandaag geopend in Geleen 09:00 tot 17:00 uur.
Vandaag geopend in Beek 09:00 tot 17:00 uur.
Oplossingen voor

Diamant

Diamant is het hardste mineraal ter wereld. Toch is de steen heel eenvoudig van samenstelling. Een diamant bestaat uit zuiver koolstof, net als het grafiet van een potlood. De ontstaanswijze van diamant is mysterieus, zelfs voor geologen en natuurwetenschappers. Maar juist dat mysterie maakt een diamanten sieraad zo bijzonder. Niet voor niets zijn er de legendarische woorden ‘Diamonds are a girls best friend’.

 

HET ONTSTAAN VAN DIAMANTEN

Miljarden jaren geleden kristalliseerde de koolstof ten gevolge van zeer hoge druk en hoge temperatuur. Dit gebeurde zo'n 150 tot 200 km onder het aardoppervlak, in de kokende magmaketel van vulkanen. De steen vond zijn weg naar het aardoppervlak door vulkanische uitbarstingen. Klaar om door de mens gevonden te worden.
De eerste diamant werd 2800 jaar geleden gevonden in India. Veel later, pas aan het einde van de negentiende eeuw, vond men diamant in Zuid-Afrika en begon de moderne diamantindustrie. Zuid-Afrika is nog steeds één van de belangrijkste producenten van diamant. Andere belangrijke producerende landen zijn Australië, Zaïre, Botswana, Rusland en Namibië.

 

Diamanten zijn zeldzaam en dus kostbaar. Hoewel de delving van diamant in de afgelopen jaren is toegenomen, is er in de loop van de geschiedenis slechts vijfhonderd ton diamant gewonnen. Van alle diamanten die nu gevonden worden is slechts 15-20% geschikt om in een sieraad te verwerken. Ondanks alle moderne technologieën is het delven van diamant nog altijd zeer gecompliceerd. Om een karaat aan diamant te winnen moet tweehonderdvijftig ton ruw gesteente worden gedolven!

 

KWALITEITSNORMEN VOOR DIAMANTEN

Voor het beoordelen van de kwaliteit en de waarde van een diamant gelden vier internationale kwaliteitsnormen, ook wel de vier C’s genoemd:

  • Carat (karaat)
  • Cut (het slijpsel)
  • Colour (de kleur)
  • Clarity (de zuiverheid).

DE VAKMAN GEEFT DE DIAMANT ZIJN PRACHT

Een ruwe diamant lijkt zoveel op een kiezelsteen dat je er waarschijnlijk zo aan voorbij zou lopen. De pracht van de diamant zit verborgen in de kern en komt pas te voorschijn na het nauwkeurige slijpwerk van een vakman. Om de diamant te doen schitteren brengt de slijper de facetten zodanig aan dat het licht optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst. Pas dan krijgt de steen de fonkeling die zo eigen is aan een diamant.

 

DIAMANTEN EN KLEUREN

De meeste diamanten lijken kleurloos, maar hebben een gele of bruine tint. Een kleurloze diamant is heel zeldzaam en dus onbetaalbaar. Veel mensen vinden een kleurloos exemplaar wel het mooiste, omdat het licht het meest optimaal wordt weerkaatst. Maar er zijn talloze mooie kleurschakeringen zoals geel, champagne en bruin. Zeer zeldzaam zijn de zogenaamde fancy colours: diamanten met een natuurlijke groene, rode, blauwe, roze of ambergele kleur.

 

DIAMANT: HET HARDSTE VAN ALLE MINERALEN

Een diamant heeft een hardheid van 10 op de schaal van Mohs en is daarmee het hardste van alle mineralen. De steen zal dan ook niet snel worden aangetast door krasjes en andere beschadigingen. Toch kan er door een harde stoot in de richting van het kristaloppervlak een stukje afspringen. Doe uw ring dus liever af als u ruw werk moet doen. Diamanten kunnen hun glans verliezen door zeep, cosmetica of stof.

 

De slijpvorm

Een goede slijper kan veel verschillende vormen in de diamant slijpen. Het meest populair is de ronde briljant. De naam van de meest voorkomende slijpvorm 'briljant' wordt vaak gebruikt om het product 'diamant' uit te drukken. Daarnaast zijn nog vele variaties mogelijk.

 

diamant