Menu
Vandaag geopend in Geleen 09:00 tot 17:00 uur.
Vandaag geopend in Beek 09:00 tot 17:00 uur.
Oplossingen voor

Zoetwaterparels

Zoetwaterparels zijn parels uit mosselen. De belangrijkste landen waar zoetwaterparels worden gekweekt zijn China, Japan en Amerika

 

HOE WORDEN PARELS GEKWEEKT?

Mosselen leven in meren en rivieren. Het kweken van de meeste zoetwaterparels geschiedt door gebruikmaking van een weefselimplantaat. Dit weefsel is afkomstig van een andere mossel dan die welke de parel gaat produceren, en bestaat uit een stukje epitheelweefsel, dat uit de wijde vlezige mantel van de mossel wordt gehaald. Deze epitheelcellen hebben als natuurlijke functie, de productie van paarlemoer. Zodra het stukje epitheelweefsel van de vreemde mossel in een incisie in de mantel van de andere mossel is aangebracht, begint deze laatste mossel met het inkapselen van dat vreemde stukje weefsel. Als dat inkapselen is voltooid, bevindt het weefsel zich dus in een soort zakje waarin de parel zal worden gevormd; het parelzakje.

 

zoetwaterparels-kettingDaarna begint dit parelzakje een laagje conchioline (een soort brandzalf, dat tevens dienst doet als metselspecie voor de laagjes aragoniet) af te zetten en vervolgens een laagje aragoniet (een kristalvorm van calciumcarbonaat). Dan weer een laagje conchioline en een laagje aragoniet-kristallen en zo voort en zo verder.

 

Aldus vormt zich om het geïmplanteerde stukje epitheelweefsel een parel. En een parel bestaat dus geheel uit laagjes van conchioline met aragonietkristallen.
Gedurende het proces van inkapselen verteert het oorspronkelijke stukje epitheelweefsel meestal, vandaar dat men ook wel eens van 'kernloze' zoetwaterparels spreekt.
Dit in tegenstelling tot gekweekte zoutwaterparels, die een laagje paarlemoer aanbrengen om een kern heen. Dit laagje is slechts enkele tienden van millimeters tot één à twee millimeter dik

 

Zoetwaterparels zijn veel vriendelijker geprijsd dan zoutwaterparels. Dit komt enerzijds doordat de kweekmethode aanzienlijk goedkoper is, anderzijds doordat een oester in de oogstperiode 1, hooguit 2 parels kan aanmaken. Voor de mossel geldt dat die in dezelfde periode wel 20 - 60 parels kan produceren!

 

Omdat de zoetwatermossel al parels gaat aanmaken bij het inbrengen van een stukje weefselvreemd epitheel, dus zonder dat er een voorwerp van kalk wordt ingebracht, ontbeert die zo’n mooie mal. En waarom zou het beestje uit zichzelf een mooie ronde parel gaan maken? Het gebeurt wel, maar veel zeldzamer.

 

KLEUREN ZOETWATERPARELS

zoetwaterparels-ketting-2De vele kleuren bij zoetwaterparels zijn deels echt of natuurlijk (de zachtere tinten, zoals Zalmkleurig; Roze en Wit) deels door middel van straling (Laser en/of Gammastraling) beïnvloed (de wat hardere donkere kleuren, zoals bruin; blauw; blauwzwart; goudkleurig; (brons)groen e.d.) en deels geverfd (de lichtere onnatuurlijk aandoende kleuren zoals fel lichtblauw e.d.). Van de niet geverfde parels zijn de kleuren dus door- en-door; het kan er niet afslijten. Van de geverfde parels kan het er wel degelijk afslijten.