Menu
Vandaag geopend in Geleen 09:00 tot 17:00 uur.
Vandaag geopend in Beek 09:00 tot 17:00 uur.
Oplossingen voor

Zoutwaterparels

zoutwaterparelsZoutwaterparels zijn parels uit oesters. De belangrijkste landen waar zoutwaterparels worden gekweekt zijn de Polynesische eilanden (Thailand; Frans-Polynesië), Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië en Japan. Zoutwaterparels bestaan uit een ronde kalkbol met een diameter van ongeveer 7 mm, met daaromheen een laagje parelmoer, dat vaak niet dikker is dan een halve millimeter. Zoutwater parels staan bekend om hun prachtige diepe glans.

 

HOE WORDEN ZOUTWATERPARELS GEKWEEKT?

Oesters leven dikwijls op de bodem van de zee die vaak erg zanderig is. Door stroming van het water gaan er per uur wel duizenden korreltjes zand door een oester heen, die daar helemaal geen last van heeft en er beslist geen parels door gaat maken. We zouden in de parels omkomen als dat zo zou zijn. Wat er dient te gebeuren is dat, bij het binnendringen van een voorwerp in de oester, daarbij het epitheelweefsel (zeg maar: de huid) van het schelpdier wordt beschadigd. Want dan gaat het beschadigde huiddeel zich om de binnendringer heen delen, kapselt het in en vormt zo de ‘parelzak’ waarbinnen het parelmoer wordt afgezet.

 

zoutwaterparels-2Globaal geldt: hoe groter de parel, hoe hoger de prijs. Het duurt nu eenmaal langer voordat een oester een grotere parel heeft gemaakt dan een kleine. De luster (glans) is eveneens van belang. Een geoefend oog zal de satijnzachte gloed van een echte parel in een oogwenk onderscheiden van die van welke imitatie dan ook. Een parel van de hoogste kwaliteit mag natuurlijke onregelmatigheden hebben, maar geen vlekjes. Hoe volmaakter de ronding van de parel, hoe hoger de waarde.

 

Zoutwaterparels zijn bovendien kostbaarder dan zoetwaterparels omdat de zoutwater oester maar één of twee parels produceert.